Domowy "wieśmak"
Składniki (na 5 porcji):
500g świeżo zmielonej wołowiny
5 średnich liści sałaty lodowej
10 plasterków pomidora
garść "piórek" cebuli
5 plastrów sera tostowego
3 (duże) łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy
Sposób wykonania:
Mięso doprawić solą, pieprzem i granulowaną cebulą. Podzielić na 100g porcje. Z każdej uformować "kulkę" która następnie umieścić pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub woreczka "śniadaniowego". Spłaszczyć lekko i wałkować na okrągły placek, większy od bułki (skurczy się w smażeniu). Tak uformowane burgery, zmrozić by nabrały formy. Ja zamrażam zawsze więcej "na zapas".
Przygotować sos - zmieszać musztardę z majonezem. Przygotować dwie patelnie. Na jednej podgrzać i przyrumienić przekrojone połówki bułek, na drugiej smażyć burgery (uwaga! zmrożone bedą bardzo pryskać na gorącym oleju) po kilka minut z każdej strony.
Na dolną część bułki układać: sałatę, mięso, ser, pomidor, cebulę, polać sosem, nakryć drugą częścią bułki.