Spaghetti bolognese
Składniki
makaron spaghetti
odrobina oliwy
sól
Dekoracja
parmezan
świeża bazylia
Sos
800 g - pomidorów w puszcze
600 g - wołowiny mielonej
2 łyżki - koncentratu pomidorowego
2 - cebule
1½ - marchewki
2 - łodygi selera naciowego
4 ząbki - czosnku
3 łyżki - oliwy
125 ml - wina czerwonego wytrawnego
1 łyżka - oregano
1 szczypta - cukru
sól
pieprz
Opis przygotowania
Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.
Zalać winem. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente - we wrzątku z odrobiną oliwy. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.