Gotowanie

Spaghetti bolognese

Składniki

makaron spaghetti

odrobina oliwy

sól

Dekoracja

parmezan

świeża bazylia

Sos

800 g - pomidorów w puszcze

600 g - wołowiny mielonej

2 łyżki - koncentratu pomidorowego

2 - cebule

1½ - marchewki

2 - łodygi selera naciowego

4 ząbki - czosnku

3 łyżki - oliwy

125 ml - wina czerwonego wytrawnego

1 łyżka - oregano

1 szczypta - cukru

sól

pieprz

 

Opis przygotowania

Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.

Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.

Zalać winem. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.

Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente - we wrzątku z odrobiną oliwy. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl