Kurczak z KFC
Panierka KFC (przepis wg "Chicago Tribune"):
2 szklanki mąki
2/3 łyżki stołowej soli
1/2 łyżki stołowej suszonego tymianku
1/2 łyżki stołowej suszonej bazylii
1/3 łyżki stołowej suszonego oregano
1 łyżkę stołową soli selerowej
1 łyżkę stołową zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżkę stołową mielonej gorczycy (można zastąpić musztardą)
4 łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku
2 łyżki stołowe soli czosnkowej
1 łyżkę mielonego imbiru
3 łyżki mielonego białego pieprzu
1 szklanka maślanki
1 ubite jajko
filet z kurczaka pokrojony na równe kawałki
olej rzepakowy
Wymieszaj mąkę z przyprawami. W oddzielnej misce ubij jajko razem z maślanką, namocz w niej pokrojone kawałki kurczaka i odstaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Następnie starannie obtocz kawałki kurczaka w przygotowanej wcześniej mieszance mąki z przyprawami. Odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj naczynie z grubym i głębokim dnem (może być garnek, patelnia). Wlej ok. 7-8 cm oleju. Wkładaj po 3-4 kawałki kurczaka na bardzo dobrze rozgrzany olej. Smaż ok. 15-18 minut, dopóki nie przyrumienią się na złotobrązowy kolor. Podczas smażenia przełóż je tylko raz. Po usmażeniu odsącz kurczaka z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.