Gotowanie

Kurczak z KFC

Panierka KFC (przepis wg "Chicago Tribune"):

 

2 szklanki mąki

2/3 łyżki stołowej soli

1/2 łyżki stołowej suszonego tymianku

1/2 łyżki stołowej suszonej bazylii

1/3 łyżki stołowej suszonego oregano

1 łyżkę stołową soli selerowej

1 łyżkę stołową zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżkę stołową mielonej gorczycy (można zastąpić musztardą)

4 łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku

2 łyżki stołowe soli czosnkowej

1 łyżkę mielonego imbiru

3 łyżki mielonego białego pieprzu

1 szklanka maślanki

1 ubite jajko

filet z kurczaka pokrojony na równe kawałki

olej rzepakowy

 

Wymieszaj mąkę z przyprawami. W oddzielnej misce ubij jajko razem z maślanką, namocz w niej pokrojone kawałki kurczaka i odstaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Następnie starannie obtocz kawałki kurczaka w przygotowanej wcześniej mieszance mąki z przyprawami. Odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj naczynie z grubym i głębokim dnem (może być garnek, patelnia). Wlej ok. 7-8 cm oleju. Wkładaj po 3-4 kawałki kurczaka na bardzo dobrze rozgrzany olej. Smaż ok. 15-18 minut, dopóki nie przyrumienią się na złotobrązowy kolor. Podczas smażenia przełóż je tylko raz. Po usmażeniu odsącz kurczaka z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl